In Cod They Trust

Gelegen boven de poolcirkel wordt het landschap van de Lofoten in Noorwegen gekenmerkt door indrukwekkende bergketens, omringd door de diepe fjorden met prachtige afgelegen stranden. Het is stevig in de greep van de woeste Noorse Zee en het veranderlijke poolweer.

Is het landschap het ene moment gehuld in een dik wolkendek, even later kan alles openbreken en beschijnt de zon het indrukwekkende landschap. Hier geldt dus zeker; Is het weer slecht, wacht dan 5 minuten.

Hoewel de eilandengroep boven de poolcirkel ligt, heeft dit gebied, door de Warme Golfstroom een relatief mild klimaat met ‘zachte’ winters in vergelijking met andere gebieden die op dezelfde hoogtegraad liggen. Dat betekent niet dat het er niet ijzig koud kan zijn. De windchill-factor heeft een grote invloed op de gevoelstemperatuur.

Afhankelijk van de tijd van het jaar, kun je hier uren genieten van het gouden en blauwe uur. Fotografisch gezien, zijn dit ook de meest interessante momenten van de dag. En natuurlijk is het ook de ideale locatie om het magische Noorderlicht (Aurora Borealis) te aanschouwen. Volgens de oude mythes en legendes was het Noorderlicht de zichtbare vorm van boze goden, die onoplettende zielen oppikten en ze voor altijd door de donkere hemel lieten rondzweven.

De mens heeft hier zijn plek gevonden in de pittoreske vissersdorpjes, die gekenmerkt worden door de typische gele en rode houten huisjes, de zogenaamde Rorbuer. De visserij vormt namelijk al sinds lange tijd een belangrijke factor in het leven en de cultuur op de Lofoten.

Dit zie je in het landschap terug in de vele houten stellages die er staan, waar de gevangen vis (meestal kabeljauw) aan hangt te drogen aan de koude Noorse lucht. Na drie maanden is de kabeljauw de stokvis geworden (Tørrfisk).

In dit stukje ‘lost paradise’ ervaar je de connectie met de natuur. Het gebied is dunbevolkt, de lucht is er schoon (dat merk je vooral wanneer je weer terug bent in eigen land) en de mens past zich hier in in de natuur i.p.v. dat de natuur moet wijken voor de mens.

 

Een selectie van mijn werk is te koop als fotoprint.

Deze zijn verkrijgbaar in diverse formaten en afwerkingen.

Bekijk hier de collectie - Lofoten

Lofoten 68° North