Kleurenpracht van de vroege voorjaarsbloeiers

Het hallerbos is bij veel fotografen een gekende plek. Het bos, net onder Brussel, verandert ieder jaar in het vroege voorjaar in een betoverende kleurenpracht. De meest populaire periode is die, wanneer de wilde hyancinten in bloei staan en de bodem van het bos paars doen kleuren. Dit zorgt voor geweldige contrasten met het frisse groen dat aan de bomen begint te groeien.

Maar zeker ook de periode, die eraan voorafgaat, is zeker de moeite. De bodem wordt dan bedekt door vele witte bosanemonen. In de vroege ochtenduren hangen de klokjes nog wat dicht, maar zodra ze het licht en de warmte van de zon ontvangen openen ze zich. Zeker voor de macro liefhebbers vormen deze bloemen een mooi onderwerp.

Het beste moment van de dag is vroeg in de ochtend. Heb je dan het geluk van ochtendmist in het bos, dan geeft dit een mooie mystieke sfeer. Het is dan ook nog rustig in het bos, waardoor je meer kans hebt om een ree tegen te komen. En later op de dag wordt het bos werkelijk overlopen door de vele toeristen. Je gaat er dus ook beter heen doordeweeks dan in het weekend.

Het kleurenspel in het Hallerbos is echter maar van korte duur. Wanneer het bladerdek van de bomen dicht begint te groeien, krijgen de voorjaarsbloeiers op de bodem niet meer voldoende zonlicht en zullen ze langzaam uit het beeld verdwijnen. En dan is het weer een jaartje wachten.

Ga mee fotograferen in het Hallerbos

Samen met Tom Opdebeeck organiseer ik onder de naam FotoTrips in het vroege voorjaar regelmatig foto workshops in het Hallerbos. Deze workshops zijn toegankelijk voor mensen van ieder niveau. Of je nu al langer met fotografie bezig bent of er nog maar net mee begonnen bent.

De focus ligt meer op de intieme landschapsfotografie. In het bosrijke gebied kan je compositie gauw ten onder gaan aan de drukte van het bos. Tijdens deze workshops leer je rust en balans te brengen in je foto.

Meer informatie over de workshop en actuele data